De Voetboog

DE VOETBOOG

Het wapen dat door de schutters van onze Sint Jorisgilde gehanteerd wordt is de aloude voetboog. Het is een zwaar niet zo makkelijk hanteerbaar wapen met grote schietkracht dat buiten het gildewezen niet als sportwapen gebruikt wordt.

Over het juiste tijdstip van het ontstaan van de voetboog is niets concreet bekend, volgens sommige bronnen zou hij reeds gebruikt zijn honderden jaren voor Christus in China. De voetboog is de zwaarste uitvoering van kruisboog en men heeft steeds getracht het historisch uitzicht ervan te bewaren.

Weliswaar werden steeds betere materialen gebruikt waardoor het wapen duurzamer en nauwkeuriger werd. Men schiet er mee op een schutsboom van 28 meter hoog.  Soms op de “wip” dat is een metalen plaatje wat met een draad is terug te “wippen” zodat de volgende kan schieten.

Bij het Koningschieten wordt geschoten op een houten vogel. Wie het laatste stuk van de vogel naar beneden haalt wordt de koning voor drie jaar.

Om de boog op te spannen gebruikt men een soort katrol  of een hefboom waarbij men de voet in een speciale voetbeugel plaatst vandaar de naam voetboog.

Het gewicht van de boog is ongeveer 12 kg en de totale lengte bedraagt 120 cm. Het is een wapen dat niet zomaar in de handel verkrijgbaar is en dat behoudens enkele bouten en houtvijzen volledig door de wapenmaker per stuk gemaakt wordt.

  1. Het lichaam.

Dit is vervaardigd uit hout en heeft een max. lengte van 112,5 cm, en een breedte van 4 cm. Het houten lichaam is versterkt met zijplaten uit staal of koper.  Aan het vooruiteinde is de voetbeugel bevestigd en aan het achteruiteinde bevind zich het schouderstuk of haak.

  1. De lat.

Deze is vervaardigd uit een goede kwaliteit verenstaal en heeft een gebogen vorm. De doorsnede bedraagt in het midden 5 x 1,2 cm en de lengte is 75 cm. Aan beide uiteinden is de lat uitgewerkt op de zogenaamde “duimen “om de pees aan te haken.

  1. De pees.

Deze gemaakt van dun kunststofgaren en bestaat uit 80 windingen. Op het midden van de pees wordt de trens gelegd, deze is gemaakt van kunststofkoord van ongeveer 2 mm en dient om de voet van de pijl tegen te leggen.

  1. Het trekkermechanisme.

Dit is in het lichaam van de boog ingebouwd en is samengesteld uit allerlei stalen onderdelen.  Het is voorzien van het zogenaamde notenslot om de pees op te spannen.

  1. De pijlen.

Deze zijn eveneens niet in de handel verkrijgbaar en moeten dus zelf vervaardigd worden. De pijlen worden meestal gemaakt uit hout, soms ook uit kunststof. Zij zijn voorzien van richtingsveren.        De maximum diameter is 25-30 mm en de lengte bedraagt ongeveer 50 cm.

De voetboog is geen gemakkelijk wapen. Het is daarom voor iedere gildebroeder schutter een uitdaging om er goede resultaten mee te behalen.

voetboog1                     pijl-voetboog-